logo-mini

Share

Am ramas aceiasi

De ce spun asta? Reciteam uimit pe D. Draghicescu – “Din psihologia popoprului roman“… Lucrarea dateaza din 1907 De ce uimit? Din aceste cauze:

“…cu o inteligenta fina si vioaie, puse in serviciul unei vointe slabe, lenese si trandave, spiritul romanilor (incapabil de a creea ceva) are tot ragazul sa critice, sa sfasaie si sa distruga tot ce ii trece prin fata. La noi lipseste armonia dintre organizarea despotica si constitutia noastra liberala.”

Cand vointa slaba se contopeste cu aceea a guvernantilor, atunci spiritul romanesc se zbate in mizerie…

“Totul este facut si combinat dupa cea mai pura intamplare. Aceasta lipsa de disciplina si metoda, neglijenta au trecut in mentalitatea noastra. Pe de o parte avem o societate de oameni simpli, inculti si pe de alta parte avem legi incalcite si savante, date celor dintai sa le aplice. Cati sunt in stare sa inteleaga asta? Cati sunt capabili sa le aplice?”

Vesnicele norme metodologice absente fac ilogice legile romanesti…

“La Bucuresti si la Iasi, lumea bogata nu isi da osteneala sa iasa pe picioare la plimbare. Romanii, spune un cronicar francez, nu cunosc altceva mai dulce ca imbatatoarea farniente. Femeile stau tolanite pe divan, absorbite in contemplarea propriilor farmece, barbatii fumeaza, merg la petreceri, fac si primesc vizite discutand despre micile scandaluri din oras.”

Mai nou se plimba pe lacuri cu salupele…

Nu mai are rost o continuare a analizei. Sanatatea mintala a unora se duce incet de rapa,  constatam ca istoria se repeta, prea repede, cu prea mari costuri, noi ramanand aceiasi…

 


[Nikon D300; No Flash; Exposure time 1/400 sec; ISO 200; Exposure Compensation 0.0 Lens aperture F.5.6]

Instantaneul reprezinta foarte sugestiv “Criza acuta pe lacul Snagov

[We remain the same…]

Alex Mazilu

www.alexmazilu.ro Fotografiile vorbesc pretutindeni aceeasi limba...


6 comments

Leave a Comment