logo-mini

Share

Vinerea la Meze I

Pastram traditia cronicilor de restaurant in imagini. Daca ultima data am avut placerea sa va fac cunoscute preparatele turcesti ale Divanului, incepand de saptamana asta, vinerea vom merge in vizita la Meze Taverna, unde vom descoperi bucataria traditionala greceasca.

Vinerea la Meze I

Pe la mijloc de saptamana deja gandul zboara spre weekend iar vineri seara e tocmai momentul in care “minivacanta” incepe. Si, cum iarna in oras, nu e cel mai bun context in care ai vrea sa te afli, cati nu visam la plaje kilometrice, mare cat vezi cu ochii, cer albastru si in general… viata la Mediterana. Vestea buna este ca am gasit un colt din Grecia chiar aici in Bucuresti! Cu atmosfera, decorul, muzica si mai ales mancarea greceasca, toate exact ca acolo, langa marea cea albastra!

Vineri, pe seara, am trecut pragul tavernei Meze, din Centrul Vechi al Bucurestiului. Cum intri pe usa, parca parcurgi intr-o secunda cele aproape o mie de kilometri pana in Grecia, pentru ca te trezesti in atmosfera aia de vacanta, din verile petrecute prin insulele grecesti…Meniul este plin de cuvinte care iti amintesc de gusturi, pe care le-ai descoperit pe malul Mediteranei, asa ca tentatia e sa comanzi toate preparatele!

Pentru inceput va recomand o salata traditionala greceasca cu crema de iaurt, castraveti, usturoi si marar… populara salata Tzatziki.

De asemenea, la fel de buna este Horiatiki, salata greceasca in stil taranesc cu rosii, castraveti, ardei, ceapa, masline si branza feta. De savurat este si Retsina, un vin aromat cu rasina de pin, ale carui origini se pierd in negura timpului. Se zice ca a fost produs de 2000 de ani incoace.

Vinerea la Meze I

Nici o masa nu este completa fara Ouzo. Multi sunt de acord ca aceasta este cea mai populara bautura alcoolica greceasca. Originile sale se regasesc in Lesvos (Mytilini), iar retetele sunt adesea secrete de familie foarte bine pazite in timp. O zicala spune ca “Ouzo makes the spirit.” Daca nu ati incercat pana acum, atunci este timpul.

Din felurile principale ale meniului, pentru vinerea aceasta va recomand o portie de paste grecesti traditionale de casa cu branza feta – Horiatikes Hilopites si o musaca traditionala de vinete, carne tocata si sos bechamel – Moussakas.

Si e doar  mica parte din ceea ce cuprinde meniul! Asa ca… eu abia astept sa se faca vineri, sa fug din nou in vacanta, in coltul de Grecie din Bucuresti!

DSC_9441res

Se spune ca grecii erau sobri la mancare. Majoritatea se limitau la doua mese pe zi, iar dimineata mancau cateva bucati de lipie inmuiata in vin, eventual smochine si masline. Lipia din faina de orz, secara, ovaz sau de grau era articolul principal in alimentatie.

DSC_9451res

Pofta buna !

Mai multe imagini aici.

meze

Meze TavernaCentrul Istoric Bucuresti, Strada Tonitza 6. Pentru rezervari: 021.539.53.53

Alex Mazilu

www.alexmazilu.ro Fotografiile vorbesc pretutindeni aceeasi limba...


6 comments

Leave a Comment